Alp­pi­maa­jouk­ku­een Kia – Mo­ve­ment that ins­pi­res -kesäblo­gi 2021

Hellou,

Olen Elian Lehto, 21 vuotta vanha ja minulla lähtee käyntiin kolmas kausi Suomen miesten alppimaajoukkueessa. Olen kotoisin Rovaniemeltä ja edustan Santa Claus Ski Teamia. Talvi tekee tuloaan ja meillä on jäätikköleiritkin jo pitkällä, mutta paneudutaan vielä hieman kesään ja oheistoimintaan rinteiden ulkopuolella.

Tämä onkin tullut esille jo varmaan aikaisemmissa teksteissä, joten tiedätte että alppihiihtäjän kesäharjoittelu täytyy olla ja onkin hyvin monipuolista. Se tarkoittaa, että viikkoon mahtuu monta erilaista reeniä. Taitoa, voimaa, nopeutta, kestävyyttä, yms. Ennen kesää tehdään valmentajien kanssa harjoitussuunnitelma ja harjoitusohjelmat jaksotetaan niin, että ne sopii lajileirien kanssa yhteen. Ja ennen kaikkea, että se palvelee itse alppihiihtoa.

Tämän kesän tavoitteissa oli kehittää itseäni mahdollisimman paljon, kaikilla alueilla. Kesän tavoite onnistui suhteellisen hyvin, ja olen tyytyväinen kesällä tulleeseen kehitykseen.

Harjoittelen kesällä pääosaksi joukkuekaveri Tapanaisen Jaakon kanssa ja reissussa teemme reenit porukassa. Tykkään harjoitella ennemmin porukassa kuin yksin, vaikka yksilöurheilijoita tässä ollaan. Porukassa henki on hyvä ja jengi ympärillä auttaa jaksamaan, jos rauta painaa enemmän kuin edellisessä reenissä.

Lempireenit ovat aina rinteessä tehtävät reenit, mutta jos niitä ei lasketa niin voima ja tarkemmin jalkapäivät ovat herkkua. Jäätiköllä oltaessa reenit ovat hieman erilaisia, koska fokus pysyy rinneharjoittelussa. Tällöin fysiikkatreenit ovat enemmän ylläpitoa ja laskemista tukevaa harjoittelua. Ja kun jäätiköllä painotus on rinteestä saatavan hyödyn maksimoimisesta, huollon tärkeys tulee esiin.

Varsinkin kun harjoitellaan korkealla, nesteytyksen ja ravinnon saanti korostuu. Oma aamupala koostuu yleensä puurosta, kahdesta kananmunasta plus mitä ikinä majoituspaikassa on tarjolla. Rinteessä 4 tunnin aikana tulee juotua noin pari litraa vettä tai urheilujuomaa. Lounaalla ja päivälliselläkin täytyy pitää huoli, että saa tarpeeksi ruokaa kehon ja mielen palautumista varten. Välillä ravintoloissa lounas jää vähän vajaaksi, mutta päivää kuitenkin täyttävät myös välipalat. Niillä energiat pysyvät tarvittavina päivän aikana.

Palautuminen on iso osa kehittymistä ja tämän takia yksi tärkeimmistä aspekteista. Seuraan palautumista luonnollisesti omin tuntemuksin, mutta käytän apuvälineinä sykekelloa ja Ouran sormusta. Tällä paketilla mennään ainakin toistaiseksi, kun se vaikuttaa toimivan.

Talvea kohti ja eteenpäin!

Elian