Squashammattilainen Emilia Soini lähtee toukokuun viimeisenä viikonloppuna pelattaviin squashin SM-kisoihin selvänä ennakkosuosikkina. Maailmanlistalla sijalla 48 oleva Soini ei peittele sitä, että asetelma tuo paineita.

”SM-kisoissa on oma stressinsä minulle, kun en ole moneen vuoteen hävinnyt kisoissa, mutta omalla oudolla tavallani sytyn siitä paineesta. Ja pakko rikkoa Tuula Minetin 20 SM-voiton ennätys, niin parempi ollakin häviämättä tai joudun paahtamaan aika pitkään noita SM-kisoja”, sanoo Soini, joka on viisinkertainen squashin Suomen mestari.

Pahimmat haastajat Kia Squash SM2021 -nimeä kantavassa turnauksessa Soinille ovat Riina Koskinen ja Emilia Korhonen. Espoolaislähtöinen, New Yorkissakin pitkään asunut ja harjoitellut Soini on kuitenkin luottavainen.

”Uskon, että toistaiseksi vielä pelaan eri tasolla kuin he.”

Tavoitteet korkealla

Soini ei kuulu urheilijoihin, jotka peittelisivät tavoitteittaan.

”Haluaisin nähdä, mihin rahkeeni riittävät ja päästä mahdollisimman pitkälle squashurallani. Uran lopetettuani haluaisin olla tyytyväinen siihen, mitä olen saavuttanut ja tuntea, että olen saavuttanut potentiaalini, ettei jäisi mitään hampaankoloon. Unelma olisi tietysti olla maailman paras. Viiden vuoden päästä olen toivottavasti mahdollisimman korkealla maailmanlistalla menossa kohti unelmaa.”

Luksus kaukana

Squashammattilaisen arki ei ole mitään luksusta ja ammattilaisuuskin on vähän niin ja näin. Laji kun elättää pääsääntöisesti vain maailman huiput. Kun tenniksen palkintorahat ja mainostulot lasketaan miljoonissa, squashissa ne lasketaan tuhansissa.

”Näin korona-aikana en pysty elättämään itseäni pelaamalla. Vuokran pystyn juuri maksamaan. Rankingissa pitäisi päästä 10-20 sijaa ylemmäs, jos haluaisi jonkun verran rahaa edes saada. Ei kössikisoista nyt muutenkaan miljonääriksi tule, mutta kyllä niistä monesti silti edes vähän voitolle jää”, Soini laskee.

Raha tai toimeentulon turvaaminen eivät voi siis olla motivaatio lajivalintaan, joka vaatii armotonta fysiikkaa ja pelisilmää 62,5 neliön kokoisessa lasikopissa.

”Tykkään lajista siksi, että se on niin monipuolinen. Voi olla huono jollain osa-alueella, mutta tosi hyvä jollain toisella ja silti pärjätä kohtuullisesti. Ja aina on jotain mitä kehittää, vaikka olisi maailman paras. Tietysti myös se viehättää, että squash on yksilölaji ja aika paljon menestys on kiinni siitä omasta panoksesta.”

Soini tietää, mitä seuraavan stepin ottaminen uralla vaatii.

”Tällä rankingilla pääsen jo kaikkiin isoihin kisoihin kisaamaan niistä isoimmista rahapalkinnoista. Siellä pitäisi sitten vaan oppia voittamaan eikä jännittämään! Mutta eiköhän ne voitot tule kokemuksien kautta eli lisää matseja vaan vyön alle.”

Kia Squash SM2021 pelataan Talihallissa 29.-30.5.2021. YLE tekee loppuotteluista erikoislähetyksen sunnuntaina 30.5. klo 18-19:30, ja otteluita voi seurata suorana YLE Areenasta.

Tilaa MyKia-uutiskirje ->