Asiakas numero 1

Automyyjä Mikko A. Leinonen, 40, on ollut seitsemän vuoden ajan rakentamassa Kian menestystarinaa Suomessa. Leinonen on ollut vuodesta toiseen yksi eniten uusia Kia-autoja myyvistä ammattilaisista. Viime vuonna Leinonen kätteli kaupat yli 250 uudesta Kia-autosta.

”Varmasti yksi merkittävin syy siihen, miksi kauppoja on tullut mukavasti, on se, että pidän työstäni ja koen aitoa kiinnostusta myytäviä tuotteita kohtaan. Automyyjän työssä yhdistyy tekninen tuotetuntemus sekä ihmisten kohtaaminen päivittäisissä asiakaspalvelutilanteissa, mitkä ovat molemmat lähellä sydäntäni. Asiakas on tietysti kaikessa myyntityössä keskiössä ja numero yksi. Olen alusta lähtien pitänyt myyntityön filosofiana, että jokaista asiakasta palvellaan yhtä hyvin”, Leinonen sanoo.

”Motivaatio löytyy asiakkaista”

Delta Auto Konalassa uusien autojen myyntivastaavana työskentelevä Leinonen tuli autoalalle osittain sattuman summana.

”Olen työskennellyt koko ikäni enemmän tai vähemmän asiakaspalvelutehtävissä. Myyntityö tuli tutuksi myös oman yrityksen pyörittämisen aikana. Muutama tuttuni ja sukulaiseni siirtyi vuosia sitten automyynnin pariin ja varmasti sieltä tuli myös kipinää tulla kokeilemaan autoalaa.”

Sille tielle Leinonen jäi, eikä ole valintaansa katunut.

”Motivaatio löytyy asiakkaista, työn mielekkyydestä ja hyvästä työilmapiiristä”, Leinonen tiivistää.

Automyynti joukkuelaji

Leinosen mukaan automyynti on joukkuelaji, jossa jokaisen lenkin on toimittava.

”Se että myyntivolyymin ja asiakastyytyväisyyden pystyy pitämään hyvällä tasolla, vaatii myös koko myyntiketjun onnistumisen. Tilaussopimuksen ja auton luovuttamisen välissä on monta eri vaihetta ja toimijaa. Jokaisen tämän ketjun osan tulee toimia saumattomasti yhteen”, Leinonen painottaa.

Leinonen kannustaa myyntityöstä kiinnostuneita hakeutumaan alalle. Reipas mieli ja oikea asenne vievät jo pitkälle.

”Tärkeintä on kyky tulla erilaisten ihmisen kanssa toimeen. Perusluonteeltaan positiivinen ihminen pärjää varmasti automyynnin parissa. Pitää myös olla työtä pelkäämätön asenne. Ihan itsestään kaupat eivät tule maaliin. Ulospäin suuntautuneisuus, ahkeruus ja kyky sopeutua muutoksiin takaavat pärjäämisen alalla tai ainakin helpottavat siinä. Mikäli aitoa kiinnostusta autoalaan ei ole, voi ura automyyjänä jäädä lyhyeksi.”

Hyvältä myyjältä vaaditaan myös ripaus kilpailuhenkisyyttä.

”Kilpailu myyjien välillä on lähinnä leikkimielistä, mutta olisi mielestäni naiivia väittää, ettei myyjien välillä esiinny minkäänlaista kilpailua. Voisin jopa puolitosissani väittää, että mikäli myyjällä ei ole yhtään kilpailuhenkeä, eikä myyjä vertaa yhtään omaa suoritustaan toisiin, ei hän ole kovin hyvä myyjä ainakaan volyymiltaan.”

Aitiopaikalla

Autoala on elänyt suurta murrosta sähköistymisen ja digitalisaation myötä. Leinonen on saanut todistaa aitiopaikalta Kian nousua Suomen suosituimpien automerkkien joukkoon.

”On ollut ilo seurata, miten Kia noussut Suomessa pitkään olleiden japanilaisten ja eurooppalaisten automerkkien rinnalle ja ohi. Kiat ovat laadullisesti erittäin luotettavia, kattavasti varusteltuja ja muotoilultaan erittäin tyylikkäitä. Myös Kian sähköinen mallisto on todella laaja.”

Automyyjän ammattitaito korostuukin sähköisten autojen kysynnän kasvaessa.

”Sähkö- ja hybridiautoja kysellään todella paljon! En usko automyyjän roolin ainakaan vähenevän tulevaisuudessa. Auto on edelleen ihmisen toiseksi suurin investointi oman asunnon oston jälkeen. Asiakkaat eivät halua ostaa niin sanotusti ”sikaa säkissä”, vaan on tärkeää, että autoa pääsee koeajamaan ja tuotteeseen tutustumaan paikan päälle ennen kuin raha vaihtaa omistajaa. Tässä avainroolissa toimii aina automyyjä.”

Tilaa MyKia-uutiskirje ->