Huumori edellä

Vitsit ovat olleet vähissä, kun korona on koetellut kulttuurialaa kovalla kädellä. Tämän sai kokea myös koomikko André Wickström, jonka keikkakalenteri tyhjeni vuosi sitten.

”Kaikki stand up -keikat peruttiin ensimmäisen lockdownin takia keväällä 2020. Sitten tuli kesä ja kaksi keikkaa ja syksyllä tein ehkä viisi keikkaa ennen kuin syksyn lockdown tuli taas. Tein viimeksi lokakuussa stand up -keikan lavalta live-yleisölle”, Wickström kertaa.

Tunnelmat ovat vaihdelleet vuoden aikana laidasta laitaan.

”Se on ollut aikamoista vuoristorataa. Välillä on ollut huikea fiilis ja välillä on käynyt melkein pohjalla tämän pandemian takia. Raastavinta näin lavakoomikkona on tietysti ollut, kun ei tiedä milloin saa palata lavoille. Mutta huumori edellä olen yrittänyt mennä omassa elämässä.”

Solsidanin Ludde

Sipoossa kasvanut Wickström, 45, on tehnyt näyttävää uraa niin Suomen kuin Ruotsinkin puolella. Suuren yleisön tietoisuuteen Wikcström tuli 2003-2005 esitetyn W-tyyli-viihdeohjelman kautta.

”Silloin tällöin joku muistuttaa siitä ja olihan se hauska 15 vuotta sitten. Mutta samalla luulen, että aika kultaa muistot.”

Wickström halusi näyttelijäksi, jotta hän pääsisi tekemään rakastamaansa stand up -komiikkaa.

”En ollut nuorena koulussa luokan hauskin, mutta en ehkä myöskään tylsin. Tarkkailin aika paljon muita ja siitä sitten ammensin jotain huumoria. Joulujuhlissa olin kyllä mukana kirjoittamassa sketsejä ja esiintymässä.”

”Stand up -koomikoksi halusin koska olin nähnyt sitä telkkarista ja halusin päästä tekemään sitä. Mutta Suomessa ei silloin ollut mitään klubeja. Ajattelin että jos pääsen näyttelijäksi niin ainakin pääsen lavalle esiintymään ja siksi hain teatterikorkeakouluun.”

Sittemmin Wickström on tähdittänyt muun muassa huippusuosittua ruotsalaista Solsidan-sarjaa.

”Olen ollut kaikissa tuotantokausissa mukana Ruotsin Solsidanissa. On ollut iso kunnia saada olla sarjassa mukana. Solsidanilla on ollut Ruotsissa noin miljoona katsojaa jaksoa kohden. Se on ollut paras käyntikorttini Ruotsissa. Olen myös saanut esittää samaisen henkilön sarjan suomenkielisessä versiossa nimeltä Onnela. On ollut hieno kokemus näytellä samaa henkilöä kahdessa eri maassa kahdella eri kielellä. Ruotsissa olen sarjassa Ludde ja Suomen versiossa Jyri.”

”Hyvä koomikko on valmistautunut”

Stand up on raaka laji, kun yleisö pitäisi saada nauramaan läppää heittämällä.

”En ikinä menisi lavalle ilman minkäänlaista hajua, mistä haluan puhua. Katsojat haluavat nähdä koomikon, joka tietää mitä se tekee. Jos menisin sinne valmistelematta mitään, niin yleisö näkisi ihmisen, joka ei tiedä mitä hän siellä tekee. Hyvä koomikko on sellainen, joka on valmistautunut hyvin ja haluaa olla siellä lavalla. Yleensä ne huonot ovat unohtaneet nämä kaksi tärkeätä seikkaa.”

Wickströmin omat lavajutut syntyvät keskusteluista kavereiden kanssa tai arjen hauskoista ja kummallisista tilanteista.

”Yleensä standupissa sen jutun ei tarvitse olla niin kummallinen. Kun ihmiset samaistuvat, niin naurua kyllä syntyy”, Wickström takaa.

Kia jo kymmenen vuoden ajan

André Wickström on ollut uskollinen Kian omistaja jo kymmenen vuoden ajan.

”Minun ”Kia-seikkailuni” lähti siitä, että esikoiseni syntyi 2011 ja huomasimme tuolloin avovaimon kanssa, että oli tosi vaikeata pärjätä ilman autoa. Veljelläni oli Kia ja hän oli tyytyväinen siihen. Ajattelin sitten, että jos broidini, joka tietää kuitenkin jotain autoista sanoo, että se on hyvä, niin minäkin ostan Kian. Minulla on aiemmin ollut kolme Ceediä ja Niro.”

Alkuvuodesta Wickströmin perheeseen hankittiin Ahvenanmaalta, Kia-jälleenmyyjän Håwe-bilin kautta Kia Sorento Hybrid.

”Meille on kolmas lapsi tulossa, niin tarvitsimme isomman auton. Diggasin minun Niro-hybridistä todella paljon, joten ainoa vaihtoehto oli Sorento. Olen nyt ajanut Sorentolla kuukauden. Tykkään siitä todella paljon.”

Tilaa MyKia-uutiskirje tästä