Kia on esitellyt uuden sukupolven kaiutinteknologiaa (Separated Sound Zone, SSZ), joka mahdollistaa matkustajien kuunnella haluamaansa musiikkia ja ottaa vastaan hands-free puheluita omilla äänivyöhykkeillään ilman kuulokkeita. SSZ-äänivyöhyketeknologian ansiosta matkustajat voivat samalla myös keskustella normaalisti keskenään.

SSZ-äänivyöhyketeknologia muodostaa autoon erillisiä ja eristettyjä äänivyöhykkeitä, joiden avulla kuljettaja ja matkustajat voivat kukin nauttia juuri haluamastaan äänisisällöstä. Autoon asennetut kaiuttimet on varustettu järjestelmällä, joka pystyy ohjaamaan eri ääniaaltojen voimakkuuksia. SSZ-äänivyöhyketeknologia luo istumapaikkojen välille saman vaikutuksen kuin vastamelujärjestelmä, mutta ilman tarvetta kuulokkeille.


Sarjatuotantoon 1-2 vuodessa

Ihmisten musiikkimaut tunnetusti ovat erilaisia, joten kuulokkeiden käyttö on yleistä automatkoilla. SSZ-äänivyöhyke-teknologialla varustetussa autossa kaikki matkustajat voivat kytkeä älypuhelimensa Bluetoothin avulla järjestelmään ja kuunnella oman makunsa mukaista musiikkia häiritsemättä toisia. Samalla keskusteluyhteys säilyy kuitenkin kanssamatkustajien välillä.

“Uuden sukupolven asiakkaat vaativat yksilöllisiä viihdejärjestelmäratkaisuja autoihinsa. Uskomme, että SSZ-äänivyöhyketeknologia lisää kaikkien matkustajien matkustusmukavuutta, mutta samalla myös sosiaalista kanssakäymistä automatkojen aikana”, Kia Motorsin NVH tutkimuskeskuksen tutkijatohtori Kang-duck Ih sanoo.

Kukin matkustaja voi myös soittaa ja ottaa vastaan hands-free puheluita, säilyttäen samalla yksityisyyden omalla äänivyöhykkeellään. Lisäksi SSZ-äänivyöhyketeknologia mahdollistaa ajoneuvon hallintaan tai navigaatioon liittyvien äänimerkkien kuulumisen vain kuljettajalle. Näin esimerkiksi nukkuva lapsi ei herää tarpeettomasti matkan aikana auton äänimerkkeihin.

Kian SSZ-äänivyöhyketeknologiaa on kehitetty vuodesta 2014 alkaen, ja se on valmis sarjatuotantoon noin 1-2 vuoden sisällä.