Kialla neljäs peräkkäinen kasvun vuosi – avainasemassa laaja mallisto ja vahva sähköistyminen

Kia on vahvistanut asemiaan Suomen automarkkinoilla tasaiseen tahtiin. Vuonna 2022 markkinaosuus nousi jälleen uuteen ennätykseen.

Kia on ollut tasaisessa nousussa Suomen automarkkinoilla jo vuosien ajan. Viimeisen viiden vuoden aikana kehitys on ollut yleiseen markkinatilanteeseen verrattuna poikkeuksellisen vahvaa ja Kia on vahvistanut asemaansa vuosi toisensa jälkeen. Markkinaosuus kiteyttää kehityksen tehokkaasti; vuonna 2018 se oli 5,3 prosenttia ja viime vuoden päätteeksi lukemaksi kirjattiin ennätykselliset 8,6 prosenttia, joka oikeutti kolmanteen sijaan markkinalla.

Avainasemassa Kian määrätietoiseen kasvuun ovat olleet laaja mallisto ja markkinoiden kärkeä edustava sähköistyminen. Kian mallisto kattaa autoilutarpeet hyvin laajalla skaalalla ja valikoimasta löytyy vaihtoehtoja aina pienistä kaupunkiautoista isoihin perheautoihin saakka. Tämän lisäksi laaja käyttövoimavalikoima antaa kuluttajalla mahdollisuuden valita parhaiten omaan käyttöön sopivan vaihtoehdon. Perinteisten polttomoottorimallien lisäksi Kialla on laaja tarjonta niin kevythybridejä, täyshybridejä kuin ladattavia hybridejä.

Suomessa suosituin Kian mallisarja oli monipuolinen Ceed. Kun perinteisen viisiovisen ja farmarin lisäksi kokonaismäärään laskee mukaan linjakkaan ProCeedin sekä katumaasturihenkisen XCeedin, on mallisarjan yhteenlaskettu rekisteröintimäärä 2 661 kappaletta. Toiseksi suosituimmaksi malliksi ensirekisteröinneillä mitattuna nousi toiseen sukupolveen siirtynyt Niro, joita rekisteröitiin 946 kappaletta. Kian suosituimmaksi sähköautoksi nousi suoraan myös Vuoden Auto Euroopassa 2022 -tittelillä palkittu EV6 yhteensä 527 ensirekisteröinnillä.

Euroopassa ennätysmyynti

Kialla on ollut kova tahti myös koko Euroopan tasolla. Vuoden 2022 marraskuun loppuun mennessä Euroopassa oli myyty ennätyksellisesti yli 509 000 kappaletta Kia-henkilöautoja, mikä oikeuttaa merkin 5,0 prosentin markkinaosuuteen. Myynnissä on kasvua 8,2 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen ja erittäin poikkeukselliseksi kasvun tekee se, että markkina on samaan aikaan laskenut 5,8 prosenttia.

Tulevien vuosien aikana Kia kasvattaa vauhdilla sähköistä mallistoaan. Juuri alkaneen vuoden aikana mallisto täydentyy uudella lippulaivalla ja vuoteen 2027 mennessä Kia on julkaisemassa globaalisti 14 uutta täyssähköautoautoa. Näiden joukkoon kuuluvat myös kompaktien ja keskikokoisten autojen luokkaan sijoittuvat täysin uudet sähkömallit, jotka tulevat laajentamaan Kian sähköautojen tarjontaa merkittävästi.

Oman mausteensa alkaneen vuoden toimintaan tuo Kia Niron joulukuussa voittama Vuoden Auto Suomessa 2023 -palkinto. Erityisesti tiloista ja taloudellisuudestaan kiitosta saanut uutuusmalli tulee olemaan tärkeä osa Kian kasvustrategiaa niin Suomessa kuin Euroopassakin. Kia Niro sai kunnian olla ensimmäinen tämän palkinnon saanut korealainen auto, ja tätä tullaan juhlistamaan Kian jälleenmyyjäverkostossa vuoden aikana.