Kun Kia esitteli vuonna 2015 Geneven autonäyttelyssä häikäisevän upean SPORTSPACE-konseptiauton, tarkoitti se yhtä asiaa: uudesta Optima-mallista on tulossa markkinoille odotettu farmariversio.

Optima Sportswagon on todellakin saanut inspiraationsa SPORTSPACE-konseptiautosta. Tuloksena on D-segmentin upein farmariauto, joka puhuttelee muotoilullaan. Siitä osoituksena on Optiman sedan-mallille keväällä myönnetty arvostettu Red Dot Award -muotoilupalkinto.

Luokkansa huippua

Optima Sportswagonin etuosa on identtinen sedanin kanssa. Autot eroavatkin peräosistaan. Vaikka Sportswagon onkin suunniteltu toimivaksi farmariksi, Kian suunnittelijat ovat onnistuneet luomaan Sportswagonille vaikuttavan takailmeen tässä tyypillisesti hyvin konservatiivisessa farmariautojen segmentissä. Sulavalinjainen takaosa ja GT- ja GT Line -mallien urheilulliset takadiffuusorit tuplapakoputkineen rikkovat käsitykset perinteisestä farmarista. Monikäyttöisyys on kuitenkin ollut avainosassa Sportswagonin suunnittelussa. Optima Sportswagon onkin yksi käytännöllisimmistä autoista luokassaan 552 litran (VDA) tavaratilallaan. Autossa on vakiovarusteena muunneltavat, 40:20:40 -suhteessa taittuvat takaistuimet, joiden ansiosta autoon voi lastata pitkiä harrastusvälineitä, kuten suksia tai lumilaudan takamatkustajien istuessa yhä mukavasti. Optiman runsaat takajalkatilat vastaavat edustusluokan auton tiloja.

Osallistuimme Optima Sportswagonin kansainväliseen lehdistökoeajoon Saksassa. Tarjolla oli mukavaa matka-ajoa niin moottoritiellä kuin Baijerin maaseudullakin. Leppoisaan matka-ajoon valitsimme 1,7-litraisen dieselmoottorin Kian uudella 7-vaihteisella kaksoiskytkinvaihteistolla. 141-hevosvoimainen voimanlähde on ideaali valinta monelle suomalaiselle yritysautoilijalle niin kulutuksen (yhdistetty kulutus 4,4 l/100 km) kuin päästöjenkin (120 g/km) puolesta. Lisäksi Optima on käyttökustannuksiltaan luokkansa huippua. Mielenrauhaa tuo myös Kian ainutlaatuinen 7 vuoden takuu.

Miellyttävä matkakumppani

Ajossa Optima Sportswagon on miellyttävän hiljainen matkakumppani, josta aistii auton hienostuneisuuden. Kia on onnistunut luomaan kaikkien aikojen ensimmäisestä D-segmentin farmaristaan paitsi toimivan, mutta ennen kaikkea mukavuuspainotteisen ja edustavan matkantekijän, joka kätkee sisälleen runsaasti innovatiivista teknologiaa. Sportswagoniin tulee uusina ominaisuuksina Android Auto™ ja Apple CarPlay™ -järjestelmät, jotka mahdollistavat puhelimen sovellusten ja toimintojen käytön auton kosketusnäytön kautta. Sportswagoniin on saatavana 7- tai 8-tuumainen kosketusnäyttö Kian uusimalla navigointijärjestelmällä. Tom-Tom-palvelulla varustettu navigointijärjestelmä tarjoaa muun muassa reaaliaikaista liikennetietoa kuljettajalle. Auto on varustettu myös useilla turvallisuutta parantavilla varusteilla. Näitä ovat mukautuva vakionopeudensäädin, automaattinen hätäjarrutus, kaistavahtijärjestelmä, kaukovaloavustin, nopeusrajoitusmerkkien tunnistusjärjestelmä, kuolleen kulman tunnistusjärjestelmä ja risteävän liikenteen varoitusjärjestelmä. Hyödyllisenä arkipäivän varusteena Sportswagoniin on saatavana langaton matkapuhelimen laturi, joka lataa puhelimen automaattisesti auton keskikonsolissa.

Mukaan kärkikahinoihin

Kia on tullut tosissaan taistelemaan D-segmentin kärkisijoista uudella Optima Sportswagonillaan. Niin onnistuneesta tuotteesta on kyse. Optiman farmariversio on merkittävä lisä myös Kia-mallistossa. Euroopassa kaksi kolmasosaa kaikesta D-segmentin myynnistä, ja kolme neljäsosaa yritysmyynnistä, tehdään farmareilla, eikä Suomi ole tässä poikkeus.

Kia Optiman vahvuus on tuotteiden lisäksi myös malliston laajuudessa. Kia esittelee Sportswagonin rinnalla lokakuussa Suomessa täysin uudet Optima Plug-in Hybrid ja Optima GT -mallit. Optima Plug-in Hybrid on Kian uusi ladattava hybridiauto, jonka CO2-päästöt ovat 37 g/km ja toimintamatka sähköajossa 54 km. Optima GT puolestaan on Optima-malliston 245-hevosvoimainen keskushyökkääjä, joka tulee heti Suomeen myös farmarina.

 

Seitsemän varustetasoa

Optima Sportswagoniin on saatavana seitsemän eri varustetasoa: LX, EX, GT Line, Business Premium, Business Premium GT Line, Business Luxury ja Business Luxury GT Line.

Kia Optima Sportswagonin hinnat alkavat 30 990 eurosta.

Lisää aiheesta:

http://tekniikanmaailma.fi/autot/tm-koeajaa-kia-optima-sportswagon/

http://www.iltasanomat.fi/autot/art-2000001252662.html

http://www.iltalehti.fi/autotestit/2016083022239929_at.shtml