Helsingin Sanomien valokuvaaja Kimmo Taskinen on tullut tunnetuksi autokuvistaan, joissa huomion vievät usein muut kuin autot. Taskisen tavaramerkki kuvissa on loppumaton kekseliäisyys. Kuvissa saattavat seikalla kärpäsiä syövä Batman, viulistisusi lammaslauman keskellä tai eläkeläisten muodostama kansantanssiryhmä.

”Minulla on melkoinen kasa pieniä muistivihkoja, jotka ovat täyttyneet epämääräisistä kuvausideoista. Jotkut ideat toteutuvat, jotkut eivät. Autokuvaukseni asettui hyvin alkuvaiheessa ääliömoodiin. Muutaman perusautokuvan ehdin napata ennen kuin aloin pohtia miksi autokuvauksen pitäisi olla asiallisen vakavaa. Seuraavat noin kymmenen vuotta kuvasin Hesariin ”toisenlaisia autokuvia”, mutta sen jälkeen kaipasin jo vaihtelua tyyliin. Tyylin muutos tapahtui samoihin aikoihin kun julkaisin Timantteja autotallissa -kirjan, joka keskittyi vanhoihin autoihin ja projektin aikana huomasin, että autokuvaus voi olla hauskaa ilman tietoista sekoiluakin”, Taskinen kertoo.

Autokuvauksen voisi kuvilla olevan yksinkertaiselta, mutta sitä se ei Taskisen tapauksessa ole.

”Toisenlaisten autokuvien järjestelyt vaativat usein monien viikkojen ennakkovalmistelut. Parhaimmillaan mukana on ollut yli 40 avustajaa. Aikataulujen säätäminen muiden töiden ohessa on haastavaa ilman ulkopuolisia avustajiakin. Kuvaussuunnittelua nopeuttaa nykyisin se, että parinkymmenen vuoden kokemuksella tiedän jo aika tarkkaan, mikä kuvauspaikka sopii mihinkin autotyyppiin. Tiedän myös mihin vuorokauden tai vuoden aikaan missäkin paikassa kannattaa kuvata. Noin sadan kilometrin säteellä Helsingistä jokainen ladon kulma on käyty tarkistamassa.”

Millainen on hyvä kuva?

Taskisen mukaan autokuvaukseen pätee saman säännöt kuin muuhunkin kuvaukseen. Kuvan tärkein tehtävä on hänen mielestä kuitenkin säväyttää.

”Valaistus, sommittelu ja muut perusasiat täytyy tietysti olla kunnossa, mutta jokin idea kuvissa pitäisi olla. Ei riitä että kuvassa on vain auto. Eihän tekstissäkään riitä, että se on kirjoitettu kieliopillisesti oikein. Sisältöäkin pitäisi olla”, Taskinen vertaa.

Autokuvista välittyykin Taskisen mukaan valitettavan usein kuvaamisen ”pakko”.

”Toimittaja on sataprosenttisesti keskittynyt auton testaamiseen ja jutun kirjoittamiseen. Lopuksi autosta pitäisi muistaa ottaa myös valokuvat. Useimmat lehdet käyttävät onneksi toimittajan lisäksi valokuvaajia. Kyllä pätevä toimittaja voi tehdä samalla kertaa hyvän jutun ja ottaa loistavat kuvat, mutta lähtökohtaisesti on parempi että jokainen keskittyy omiin vahvuuksiinsa.”

Suomalaisen autokuvajournalismin tasoa ei Taskinen mielestä tarvitse kuitenkaan hävetä.

”Autoalan lehdet satsaavat kiitettävästi autokuviin. Ulkomaisilla kuvausreissuilla tulee selailtua kansainvälisiä autojulkaisuja ja suurin ero on lähinnä autojen taustamaisemissa. Kuva on tietysti erilainen, jos on muutama päivä aikaa kyttäillä sopivaa valoa alppimaisemassa kuin ottaa kuva kiireessä marraskuisessa räntäsateessa Keravalla.”

Omia autokuviaan Taskinen ei osaa laittaa paremmuusjärjestykseen.

”Joskus jonkin kuvan eteen on tehty järjetön määrä töitä ja kaikki on mennyt pieleen koko valmistelun ajan. Lopulta kuva on kuitenkin onnistunut. Nämä kuvat lämmittävät mieltä, mutta en tiedä välittyykö se katsojalle asti. Joskus taas kaikki onnistuu tuurilla hetkessä. Usein hyvä kuva paljastuu itselle vasta aikojen päästä.”

Ammattilaiselle mieleen saattavakin jäädä paremmin kuvaustilanteet kuin itse kuvat.

”Hulvattomia kuvaustilanteita on satoja, mutta mainittakoon vaikka Cadillacin kuvaus vuosien takaa. Halusin auton taustalle tulenlieskoja ja sain avuksi muutaman palomiehen. Sovittiin, että tulen palokunnan harjoituspaikalle heidän koulutustilaisuuden aikaan. Ehdotin koulutuksen vetäjälle, että haluaisin auton taustalle mahdollisimman isot lieskat. Hetkessä lieskat löivät noin viidentoista metrin korkeuteen. Kouluttaja huuteli taustalta, että joko riittää. Hyvin riitti!”

Kuka

Kimmo Taskinen.

Työskennellyt Helsingin Sanomissa vuodesta 1990. Ammatiltaan kuvatoimittaja/lehtikuvaaja.

Tunnetaan erilaisista autokuvistaan. Julkaissut useita autoihin liittyviä kirjoja.

Valokuvaaja Kimmo Taskinen kuvasi tätä juttua varten itsensä Kia Stingerin kanssa.

Tilaa MyKia-uutiskirje täältä ja voita Kia ProCeed käyttöösi!