Onnenpotkulla sometähdeksi!

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

”Olen Lassi Hurskainen, 31-vuotias jalkapallomaalivahti ja yrittäjä. Teen työkseni kaikkea, mikä liittyy videotuottamisen ja urheilun yhdistämiseen.”

Sinulla on vahva jalkapallotausta maalivahtina, mutta ammattisi löytyi lopulta futisvideoiden maailmasta. Miten siinä oikein kävi niin?

”Pelasin Pohjois-Carolinassa UNC Asheville Bulldogsin yliopistojoukkueessa jalkapalloa vuosina 2008−2011. Opiskelin Pohjois-Amerikassa pääaineenani Film and Visual Media.  Vuonna 2010 palasin kesäksi Suomeen lomailemaan ja pelaamaan samalla kakkosdivisioonaa Joensuulaisen SC Riverballin riveihin. Ensimmäisessä pelissäni ensimmäinen kosketukseni palloon oli pitkä avaus Helsingin IFK:ta vastaan Töölön pallokentällä. Avaukseni yllätti kaikki, myös vastustajan maalivahdin. Pallo meni lopulta IFK:n verkon perukoille. Siihen aikaan maailmalla tarvittiin urheilulehdissä uutisoitavaa, joten maalini komeili seuraavana päivänä englantilaisen The Sun -lehden etusivulla otsikolla: “Finn-credible Goal.” Siitä onnenpotkusta alkoi urani YouTube-, tv- ja some-videoiden parissa. Seuraavat kymmenen kikkavideotani keräsivät YouTubessa yli 30 miljoonaa katsojaa.”

Olet päässyt tekemään futisvideoita maailman huippufutareiden kanssa. Keiden futistähtien kanssa olet päässyt kuvaamaan?

”Ennen tätä kesää yksi unelmistani täyttyi vuonna 2014, kun pääsin Castrolin MM-kisakikkavideolle Neymarin kanssa. Tuottajat olivat yksinkertaisesti googlettaneet termin ‘Freestyle goalkeeper’ ja minun kuvani oli pärähtänyt heidän ruudulleen. Neymarin tapaaminen oli ikimuistoinen hetki. Kätellessäni miestä päätin murjaista ainoat sanat mitä osaisin portugalin kielellä. Tokaisin: “Mucho frio.” Neymar vastasi: “Si.” Se oli elämäni hienoin hetki, kunnes tajusin mumisseeni espanjaa. Videon kuvauksissa teloin käteni ja jalkani, mutta koin sen olleeni sen arvoista. Sain videossa heittäytymisieni ansiosta runsaasti ruutuaikaa ja katsojamäärät videolla nousivat YouTubessa yli 17 miljoonaan kertaan.”

”Tänä keväänä sain yllättävän puhelun, kun minut haluttuun nopeasti Los Angelesiin LA Galaxyn kuvauksiin. Minun tehtäväni oli käsikirjoittaa ja juontaa viiden kikkavideon sarja, jossa kanssani kikkailemassa olisi esimerkiksi Romain Alessandrini, Ola Kamara, Sebastian Lletget, Jorgen Skjelvik, Jonathan ja Giovanni Dos Santos sekä Ashley Cole. Ensimmäisenä kävellessäni toimistoon törmäsin vaatimattomasti Zlatan Ibrahimovichiin. Mies suoritti tietokoneella ajokorttiaan ja tokaisi: “Even Zlatan has to do a driving license like everyone else.” Mies juuri ja juuri mahtui istumaan tuolissaan. Käsittämättömistä tilanteista sitä voi itsensä löytää.”

Kerro hauska tarina kuvauksista maailmantähtien kanssa?

”Useita päiviä ennen Neymarin saapumista kuvauspaikalle saapui hänen kaksoisolentonsa Nico. Hän on 22-vuotias brasilialainen futsal-maalivahti. Nico on opetellut kävelemään, juoksemaan ja käyttäytymään kuin Neymar. Häneltä löytyy samat tatuoinnit kuin Neymarilla ja tietysti sen hetkinen kampaus. Nico seisoi kanssamme kuvauksissa kuusi päivää, kun Neymar itse oli paikalla kolme tuntia. Ainoat hetket, kun oikea Neymar esiintyy videolla, ovat lähikuvia hänen naamastaan.

”Olen itse tehnyt kikkavideoita lähes kymmenen vuotta, ja ne alkavat tuntua jo rutiinilta. Oli mielenkiintoista nähdä Los Angelesissa, kun Romain Alessandrini saapui kuvauksiin hieman hermostuneena. Hän onnistui kikassaan kuitenkin ensimmäisellä yrityksellä ja juoksi suoraan edustusjoukkueen pukukoppiin, samalla huutaen: “Hey guys, it’s not that bad.” Silloin älysin, että jopa maailman parhaille jalkapalloilijoille Lassi Hurskaisen kikkavideot voivat olla paha paikka.”

Olet monien nuorten esikuva. Millaisia treenivinkkejä antaisit nuorille?

”Pidä pallo tai peliväline mukanasi kaikkialla. Joukkueesi treeneissä saatavat kosketukset tai toistot eivät riitä alkuunkaan. Haasta kavereitasi tarkkuuskisoihin, pomputteluskaboihin ja pihapeleihin. Nauttikaa kilpailusta ja varsinkin voittamisen tunteesta. Kolmannen luokan todistuksessani komeilee teksti: “Hyvä poika, mutta pitäisi oppia häviämään.” En ole sitä vieläkään oppinut, mutta olen oppinut hillitsemään tunteiden näyttämistä hävitessäni. Voittamisen tunnetta kun ei voita mikään.”

Mistä keksit ideasi temppuihin ja onko vielä jotain, mitä pallolla ei ole jo tehty?

”Tykkään keksiä uutta, siksi en ole tismalleen samaa kikkaa tehnyt vielä koskaan. Satoja kikkoja on videolla tullut tallennettua, mutta 200 km/h pyörivän tuuliturbiinin siiven kärkeen pallon potkaiseminen on jäänyt vielä haaveeksi.”

Missä näet itsesi kymmenen vuoden kuluttua?

”Olen oppinut viimeisen kymmenen vuoden aikana, että some-maailma muuttuu jatkuvasti, eikä sen tulevaisuutta pysty ennustamaan. Videoalustat nostavat ja laskevat päätään nopeasti, mutta hyvälle sisällölle on aina tarvetta ja kysyntää. Näen itseni työskentelemässä kymmenen vuoden kuluttua vieläkin urheiluvideoiden parissa. Kameran edessä, jos jalat vielä kantavat. Kameran takana, jos tuuliturbiini on tehnyt tehtävänsä.”

Katso alta Lassi Hurskaisen Kia-kikkailuvideot:

Kia Stinger – Lassi Hurskainen ja Stadin Mimmit

Lassi Hurskainen & Kia Ceed vs. Junnut

Lassi Hurskainen & Kia Stonic