Perhe on paras

Helsinkiläinen Sirkiän perhe päätti vuosi sitten siirtyä autoilussaan ekologisempaan suuntaan. Auton ominaisuuksista ei kuitenkaan voinut tinkiä, koska nelihenkisen perheen arki on hektistä.

”Ajamme pääsääntöisesti kaupungissa taksimaista ajoa eri työtehtävien ja lasten harrastusten takia. Ajamme lyhyitä, noin 4-20 kilometrin matkoja useita päivässä. Työpaikat ja harrastuspaikat kun ovat ympäri pääkaupunkiseutua”, näyttämömestarina teatterissa työskentelevä perheenisä Panu Sirkiä kertoo.

Perhe päätyi vuosi sitten autovalinnassaan vähäpäästöiseen Kia Niro -hybridiin, joka on hybridin ja crossoverin yhdistelmä. Hybridiauto on parhaimmillaan kaupunkiajossa, koska se pystyy hyödyntämään jarrutusenergiaa.

”Halusimme hybridin, koska se on sähköautojen kanssa enemmän tulevaisuutta kuin pelkät bensa- ja dieselautot. Meillä oli aikaisemmin takavetoinen dieselauto, mutta se ei ollut mielestämme Suomen talvessa paras”, Panu Sirkiä taustoittaa.

Kokemukset sen sijaan Niro-hybridistä olivat niin positiiviset, että perhe päätti hankkia talouteen myös toisen Niron. Tällä kertaa kuitenkin Niron ladattavan hybridiversion.

”Meillä oli ollut ensimmäinen Niro noin vuoden, kun kakkosautomme tuli tiensä päähän. Olimme olleet todella tyytyväisiä Niroon, joten päätimme hankkia toisen samanlaisen, mutta ladattavana plug-in hybrid -versiona. Aluksi tuntui tyhmältä hankkia kahta samanlaista autoa, mutta kun mietti tarpeita, niin valinta oli selvä. Kävin katsomassa myös Toyota CH-R:ää, mutta siihen ei mahtunut lätkäkassia.”

Pitkä takuu tuo mielenrauhaa

Jälkimäisen Niron hankinnassa Sirkiät hyödynsivät valtion romutuskampanjaa, jossa ladattavan hybridiauton ostaja saa valtiolta 2500 euron tuen, jos sa­mal­la vie ro­mu­tet­ta­vak­si omis­ta­man­sa van­han lii­ken­nekäytössä ole­van hen­kilöau­ton.

”Aikaisemmin meillä on ollut vain käytettynä ostettuja autoja, joiden mukana on tullut aina yllättäviä korjaustarpeita. Halusimme uudet autot ihan takuunkin vuoksi.”

Kian 7 vuoden takuu kattaa myös hybridiautojen akuston.

Panu Sirkiä on ollut tyytyväinen perheen hybridiautojen alhaisiin käyttökustannuksiin.

”Hybridi toimii meidän ajoissa hyvin, eikä tarvitse olla tankkaamassa niin usein. Vähäpäästöisille autoille on jo nyt helpotuksia esimerkiksi parkkimaksuissa ja tulevaisuudessa ehkä enemmänkin. Polttoainekuluissa pääsemme nyt puolet vähemmällä kuin ennen. Ladattavalla Nirolla olen päässyt talvella optimaalisissa olosuhteissa 1,8 litran kulutukseen sadalla kilometrillä.”

Nirosta on jo väläytelty täyssähköversiota. Kia esitteli Niro EV -sähköautokonseptin Las Vegasin Consumer Electronics Show (CES) -messuilla tammikuussa. Panu Sirkiä uskoo, että perheen seuraava askel autoilussa onkin sähköauto, kun aika siihen on oikea.

 Panu ja Katja Sirkiä

Panu Sirkiä työskentelee näyttämömestarina teatterissa.
Aviopuoliso Katja Sirkiä on ammatiltaan näyttelijä. Perheessä 10- ja 6-vuotiaat lapset.
Perhe asuu omakotitalossa Helsingin Tapaninkylässä.