Uudistunut Kia XCeed tarjoilee raikasta tyyliä ja hiottua teknologiaa

Kia esitteli crossovereiden joukkoon tyylikkään XCeedin vuonna 2019. Vankkaan suosioon noussut malli on nyt käynyt läpi nipun ilmettä piristäviä muutoksia, ja on entistäkin houkuttelevampi vaihtoehto luokassaan.

Uudistunut Kia XCeed on saanut raikkaita päivityksiä ulkoasuunsa. Keulasta uudistuneen mallin tunnistaa paitsi päivitetystä maskista ja uusista päiväajovaloista myös uuden muodon saaneesta puskurista. Aikaisemmin puskurin alaosasta löytyneet sumuvalot on siirretty ajovalojen kanssa samoihin umpioihin, mikä vapautti tilaa puskuriin integroiduille uusille ilmanohjaimille. Nyt eturenkaiden ohi ohjattava ilma parantaa auton aerodynamiikkaa ja auttaa pienentämään kulutuslukemia.

Auton sivuprofiilia hallitsee edelleen tyylikäs linjakkuus. Viisto A-pilari ja loivasti kaartuva kattolinja antavat autolle coupé-tyylistä ilmettä. Crossover-luokkaan tyypillistä katumaasturihenkeä autossa viestivät reilun 184 millimetrin maavaran lisäksi näyttävät pyöränkaaret sekä niihin yhdistetyt mustat suojalistat.

Uudistuneen XCeedin takaosassa merkittävin päivitys on diffuusorin uusi ilme sekä aiempaa hillitymmin muotoillut pakoputkiin viittaavat yksityiskohdat. Perän muodoissa on säilytetty vahvan ja vakaan vaikutelman tuovat vaakalinjat takaluukussa sekä puskurin ylälaidassa.

Mittojensa osalta XCeed sijoittuu viisiovisen Ceedin ja kokoluokkaa isomman Sportagen väliin. XCeed on 85 millimetriä Ceediä pidempi ja 120 millimetriä Sportagea lyhyempi. Vastaavat luvut korkeuden osalta ovat 48 millimetriä ja 155 millimetriä. Viisioviseen Ceediin verrattuna XCeedin istuimet ovat 44 millimetriä korkeammalla, minkä ansiosta autosta on hyvät näkymät liikenteeseen. Tavaratilaa XCeed tarjoaa perusmuodossaan 426 litraa. Takapenkit kaatuvat suhteessa 40:20:40 ja laajennettuna tavaratilaksi kirjataan 1 378 litraa.

Crossover-malleille tyypilliseen tapaan XCeed on hieman normaaleja hatchback-malleja korkeampi, minkä ansiosta kuljettajan paikalta on loistavat näkymät liikenteeseen. 12,3-tuumaisella korkearesoluutioisella näytöllä toteutettu mittaristo tarjoaa uutta graafista ilmettä ja keskikonsolista löytyy laajimmillaan 10,25-tuumainen hieman kuljettajaa kohden käännetty multimedianäyttö.

Auton käytettävyyteen oman ulottuvuuden tuo myös Kia Connect -applikaatio. Tämän avulla käyttäjä voi esimerkiksi avata ja sulkea ovet, tarkastaa polttoainemäärän sekä auton sijainnin, lähettää kohdetiedot navigointijärjestelmälle jo ennen autoon menoa sekä lataushybridin tapauksessa tarkastaa auton akun varauksen sekä nähdä arvion jäljellä olevasta latausajasta.

Tarjolla urheilullinen GT-Line

Täysin uusi täydennys XCeed-mallistoon on GT-Line-varustelu. Kyseessä on jo monista muista Kian malleista tuttu ja kiinnostusta herättänyt varustelutaso, joten laajennus XCeed-mallistoon on looginen jatkumo.

Uusi XCeed GT-Line on sopiva valinta etenkin sellaisille kuljettajille, jotka haluavat valita käytännöllisen ja tilavan perheauton, joka kuitenkin tarjoaa näyttävää tyyliä ja hyvän varustelun. GT-Line-mallin tunnistaa muun muassa keulasta ja perästä löytyvistä tummalla kromilla viimeistellyistä yksityiskohdista, mustista peilikoteloista ja kattokaiteista, muusta mallistosta eroavasta vannemuotoilusta sekä Ceed GT-Linessa esitellyistä hunajakennon ilmeellä varustetuista takavaloista. Näiden lisäksi GT-Line on varustettu korin värisillä kylkilistoilla ja diffuusorilla, mitkä korostavat auton urheilullista tyyliä.

Sisätiloiltaan GT-Line erottuu muusta mallistosta urheilullisen ohjauspyörän sekä vakiota napakamman tuen tarjoavien istuimien muodossa.

Kehittyneet voimalinjat, hiottu ajettavuus sekä viimeisimmät turvallisuusvarusteet

Uudistunut Kia XCeed on tarjolla monipuolisella voimalinjavalikoimalla, josta löytyvät niin bensiini- ja dieselvaihtoehdot kuin myös ladattava hybridi. Bensiinivalikoimasta löytyy kolme vaihtoehtoa, joiden teholukemat ovat 120, 160 ja 204 hevosvoimaa. Dieselmoottori tarjoaa 136 hevosvoimaa. Sekä bensiini- että dieselmoottorien kylkeen on tarjolla 48 voltin kevythybriditekniikkaa, joka vähentää jopa 10 prosenttia päästöjä voimalinjasta, vaihteistosta ja auton varustelusta riippuen. Erittäin mielenkiintoinen vaihtoehto on myös 141-hevosvoimainen ladattava hybridi, joka tarjoaa 8,9 kilowattitunnin akuston myötä 48 kilometrin sähköisen toimintamatkan.

Kia XCeedin ajettavuus on hiottu Euroopan olosuhteisiin, ja muuta mallistoa korkeammasta maavarasta huolimatta XCeed tarjoaa hienon ajoelämyksen. Alustan viritys eroaa muusta malliperheestä ja XCeedin keulalla käytetään mallistossaan ainutlaatuista rakennetta. Perinteisesti iskunvaimentimen liikkeen pysäyttävä pohjaanlyöntikumi on sijoitettu omaan hydraulinesteellä täytettyyn säiliöön iskunvaimentimen sisällä. Tällä rakenteella iskunvaimentimen toimintaan saadaan perinteistä rakennetta enemmän progressiivisuutta, minkä ansiosta isotkin epätasaisuudet saadaan suodatettua tehokkaasti ja auton korin liikkeet pysyvät hillittyinä.

Päivitysten myötä XCeedin jousitusta on säädetty hieman mukavuutta parantavaan suuntaan, sillä etuakseliston jouset ovat 7 prosenttia ja taka-akseliston jouset 4 prosenttia edeltäjää pehmeämmät. Myös ohjaustehostusta on hiottu tarjoamaan entistä paremman vasteen erilaisissa ajotilanteissa.

Kia XCeedin kuljettaja voi myös vaikuttaa auton järjestelmien toimintaa ajotilojen avulla. Keskikonsolista vaihdekepin vierestä löytyvällä painikkeelle ovat valittavissa ajotilat ”Eco”, ”Normal” ja ”Sport”. Ajotilan valinta vaikuttaa ohjauksen sekä kaasupolkimen vasteeseen ja kaksoiskytkinvaihteistoilla varustetuissa malleissa käytettävään vaihteeseen sekä vaihtonopeuteen.

Uudistunut XCeed on mahdollista varustaa laajalla kattauksella nykyaikaisia kuljettajaa avustavia järjestelmiä. Kaistavahti sekä jalankulkijatunnistuksella varustettu hätäjarrutusavustin kuuluvat luonnollisesti vakiovarustukseen. Näiden lisäksi tarjolla ovat esimerkiksi auton kaistan keskellä pitävä kaista-avustin, automaattiset kaukovalot, navigointitietoja hyödyntävä älykäs vakionopeudensäädin sekä aktiivinen kuolleenkulman vahti, joka tekee korjausliikkeen, mikäli kuljettaja on epähuomiossa vaihtamassa kaistaa toisen auton ollessa kuolleessa kulmassa.

Uudistunut Kia XCeed saapuu Suomeen syksyn aikana. Uudistuneen malliston hinnasto julkaistaan elokuussa.