Alp­pi­maa­jouk­ku­een Kia – Mo­ve­ment that ins­pi­res -kesäblo­gi 2021

Moi,

Olen Oskari Sulkakoski, tuore jäsen miesten alppimaajoukkueessa. Aloitin laskemisen 8-vuotiaana Lahden Hiihtoseurassa, josta harrastus vei Rukan Alppilukioon ja valmistumiseen vuonna 2020.

Harjoittelen kesällä monipuolisesti erilaisia harjoituksia, joista on alppihiihdossa isoin hyöty. Tänä kesänä keskityin enemmän omiin heikkouksiin, kuten loikka-, elastisuus- ja tasapainoharjoituksiin. Säästä huolimatta, treenaan mieluusti ulkona. Pidän kaikenlaisesta treenaamisesta, varsinkin jos se on haastavaa.

Tänä kesänä treenasin arkisin kolme kertaa päivässä, ja kävin 8 tuntia töissä siinä välissä. Lahden AD Varaosaexpertin töiden alkaessa aamulla kello 6, tarkoitti että menin nukkumaan aikaisin illalla ja heräsin treenaamaan hyvissä ajoin ennen töitä. Nautin tästä paljon ja tunsin itseni tehneeksi paljon joka päivä.

Treenaan mieluiten yksin, ilman musiikkia, ihan omissa ajatuksissa ja tunnelmissa. Koen että pystyn näin parhaiten keskittymään siihen mitä teen.

Tulin heinäkuun alussa Itävaltaan ja Hintertuxin jäätikölle harjoittelemaan sekä lajitreeniä että fysiikkaa hyvissä ajoin ennen varsinaisen lajikauden alkua. Olemme pitkän ajanjakson takia pystyneet valitsemaan päiviä milloin menemme laskemaan, jonka myötä olen rinnepäivien aikana voinut keskittyä laskujen tehokkuuteen ja laatuun paremmin. Näin saan tarpeeksi lumipäiviä ja harjoitusrytmini pysyy joustavana, jos fyysinen kunto kertoo välipäivän mäestä olevan tarpeessa.

Fysiikkatreenaaminen Itävallassa laskukauden aikana on melko lailla erilaista kuin kotona. Keskittyminen pysyy rinnetreeneissä olevaan suorituskykyyn, ja miten pystyn olemaan optimaalisin sen kolmen tunnin aikana kun olen laskemassa. Rasitus täytyy ottaa huomioon entistä tarkemmin, joten kuivatreenien on oltava hyvin tietynlaisia jotta rinnetreenit pysyvät tehokkaina.

Olen vuosien varrella opiskellut itseäni paljon, ja olen tyytyväinen tämän hetkiseen rutiiniin mitä tulee tehtyä syksyn jäätikköharjoittelukauden aikana. Etsin tietenkin tietoa ja yritän parantaa tätä entisestään, että voisin kehittyä enemmän ja laskea nopeammin. Tavoitteeni seuraavalle kaudelle on voittaa mahdollisimman monta kisaa, ja kehittyä urheilijana sekä ihmisenä matkan varrella.

Laskuteknisesti voisin olla vielä paljon parempi, ja teemme paljon töitä sen kehittämisen eteen. Suurpujottelun harjoittelu ja kisaaminen on yksi sellainen asia mitä odotan innolla. Tähän asti pujottelu on joka vuosi ollut minulle vahvempi laji, mutta molemmat lajit ovat tällä hetkellä minulle tärkeitä ja aion harjoitella tasapuolisesti.

Ruokailu ja palautuminen on tärkeää korkealla harjoitellessa. Olen henkilökohtaisesti todennut, että pienempi aamupala riittää minulle hyvin. Energiaa riittää silti enemmän kuin tarpeeksi, vaikka aamupalan ja lounaan väli olisi yli kuusi tuntia. Syön isomman lounaan ja aikaisen päivällisen, noin kolme tuntia lounaan jälkeen. Juon myös vettä ja urheilujuomaa hyvin, ettei mitään vuoristotauteja tai muuta ylimääräistä pääse tulemaan.

Hyvää alkusyksyä,

Oskari