Kian menestystä Euroopassa on siivittänyt vuonna 2006 avattu Slovakian tehdas, joka valmistaa noin 350 000 autoa vuodessa. Valtava, 1 653 000 neliömetriä käsittävä tehdasalue vastaa pinta-alaltaan 238 futiskenttää. Tehtaalta lähtee joka päivä kaksi junaa ja noin 90 rekkaa, jotka kuljettavat satoja autoja Euroopan markkinoille.

Kian Euroopan tehdas sijaitsee Zilinan kaupungissa, noin 200 kilometriä Bratislavasta koilliseen. Noin 85 000 asukkaan, Váhjoen laaksossa sijaitsevan kaupungin ylpeys on autotehtaan lisäksi jalkapallojoukkue MŠK Zilina, joka on voittanut Slovakian mestaruuden seitsemän kertaa. Onpa joukkue yltänyt vuonna 2010 jopa Mestarien liigan lohkovaiheeseen, mutta se on jo toinen tarina.

Juhlapäivä

Pääsimme tutustumaan tehtaalle marraskuun 15. päivä, jolloin Zilinassa käynnistyi täysin uuden ProCeed-mallin tuotanto. Työt eivät pysähtyneet edes juhlapuheiden aikana. Valmiita autoja rullasi linjastolta tasaiseen tahtiin ulos, kun ProCeedin tuotannon avausseremoniat olivat käynnissä.

Silmiinpistävää tehtaalla on järjestys. Kaikki toimii kellontarkasti. Kun esimerkiksi auton kori yhdistetään prosessissa alustaan, näyttää se suorastaan naurettavan helpolta. Autoja kokoavista työntekijöistä puolestaan huokuu rauhallisuus. Jokainen liike auton ympärillä näyttää harkitulta. Kiireestä ei tunnu olevan tietoakaan, vaikka linjasto menee koko ajan eteenpäin ja seuraavat autot jo odottavat.

Tuotantoon panostettu

Kia on investoinut yksin tänä vuonna tehtaaseen 200 miljoonaa euroa. Lisäksi yli 300 työntekijää kävi koulutuksessa Etelä-Koreassa uuden sukupolven Ceedin tuotantoa varten.

“Valmistelut uuden ProCeedin tuotannolle alkoivat jo vuoden 2017 lopulla. Tuotantolinjan työntekijämme ovat käyneet läpi mittavan koulutuksen niin Etelä-Koreassa kuin täällä Zilinassa. Tuotantolinjan työntekijöiden koulutukset keskittyivät erityisesti laadun varmistamiseen ja prosessien jatkuvaan kehittämiseen. Valmistelun aikana teimme muutoksia tuotantolinjaamme esimerkiksi shooting brake -korimallin mukanaan tuomien vaatimusten vuoksi. ProCeedin tuotannon valmisteluvaihe ja sen tuotanto ovat tuoneet meille lisää monipuolista tuotanto-osaamista”, Kia Motors Slovakian tuotantojohtaja Roman Kralovansky kertoo.

Kolmessa vuorossa

Slovakian tehtaalla työskentelee 3800 työntekijää ja se pyörii kolmessa vuorossa. Se valmistaa Ceedin lisäksi Sportage- ja Venga-malleja.

”Uuden Kia ProCeedin tuotannon aloitus kruunaa vuotemme. Koko Ceed-malliperheen tuotanto on nyt käynnissä, samoin kuin myös uudistuneen Sportagen. Olemme lisäksi ottaneet onnistuneesti käyttöön uuden päästöjen vähentämisteknologian moottoreissamme, mikä vähentää selvästi sekä diesel- että bensiinimoottoreiden päästöjä ja varmistaa Euro 6d TEMP-päästöstandardin täyttämisen”, Kia Motorsin Zilinan tuotantolaitoksen toimitusjohtaja Dae Sik Kim sanoo.

Ensimmäiset Uudet ProCeedit saapuvat Slovakiasta Suomeen vielä tämän vuoden puolella.

Tutustu uuteen ProCeediin täältä.

Tilaa MyKia-uutiskirje täältä ja voita Kia ProCeed käyttöösi!