Kia-kauppaa Savon sydämessä

Pääkaupunkiseutulaisen kiire loppuu siihen paikkaan, kun tapaa kuopiolaisen Kia-automyyjän Jyri Rissasen. Syntyperäinen savolainen Rissanen, 46, on ihminen aidoimmillaan. Juttu luistaa ja tarinaa tulee suoraan sydämestä, joka sykkii Savolle.

”Olen täällä Kuopiossa syntynyt paljasjalkainen savolainen. Vanhempieni sukujuuret ovat Pohjois-Savossa Kiuruvedellä. Savo on iso osa minua ja identiteettiäni. En oikein osaa nähdä itseäni Helsingissä asumassa, käymässä kyllä”, Rissanen kertoo.

Leppoisan, helposti lähestyttävän Rissanen ulkokuori kätkee sisälleen raudanlujan autoalan ammattilaisen, joka on tehnyt automyyjänä jo yli 20 vuoden uran.

”Myyminen on mukavaa! On hienoa tavata päivittäin uusia ihmisiä sekä totta kai niitä vanhoja tuttuja, joiden kanssa kaupat on jo tehty. Olen sosiaalinen ihminen ja pidän henkilökohtaisista tapaamisista ihmisten kesken. Saan motivaation ihmisille oikeiden ratkaisujen löytämisestä. Parhaita tuntemuksia saa siitä, kun löytää asiakkaalle jonkun ratkaisun, mitä hän ei alun perin ollut ostamassa, mutta huomaa sen paremmaksi omaan käyttötarpeeseen, kun minä esitän sen. On mukava päästä yllättämään asiakkaat positiivisesti. Savolaisella lupsakkuudella saa yleensä asiakkaalle hymyn huulille ja se piristää aina”, Rissanen tiivistää työn suolan.

Päivä alkaa aamusaunalla

Rinta-Joupin Kuopion pisteessä palvelevan Rissasen työpäivät alkavat aina tietyn, hyväksi todetun rutiinin mukaan.

”Aamu alkaa ajoissa heräämisellä ja rauhallisilla aamukahveilla somea ja uutisia tutkien. Sitten ulkoillaan kahden koiran kanssa ja käydään aamusaunassa, jossa ajatukset monta kertaa kulkee jo tulevaan työpäivään. Joskus jopa saattaa tulla mieleen joku vaikka edellisenä päivänä tekemättä jäänyt askare. Sitten syödään aamupala ja ”puuteroidaan nenä” ja lähdetään töihin.”

Toivalassa Siilijärven puolella asuva kahden lapsen perheenisä työskenteli Kuopion pisteessä pitkään Opel-myyjänä, kunnes siirtyi noin puolitoista vuotta sitten Kian pariin. Hyppy autoalan kiehtovimman brändin pariin on ollut onnistunut.

”Kia on tuonut työhön piristävän uuden haasteen. Vähän kuin olisi vaihtanut työpaikkaa, vaikka ei niin tehnytkään. Kia on sähköistymisessä erittäin pitkällä niin hybrideissä kuin sähköautoissakin. Mallisto uudistuu jatkuvasti ja autoja on mukavasti saatavilla”, Rissanen kiittelee.

”Totta kai täällä Savon sydämessä Kian seitsemän vuoden takuu on ollut iso asia. Mutta eihän autoja myydä, jos mallisto ei ole ”mintissä” eli kyllä se autojen hyvä ulkonäkö on erittäin tärkeä osa Kian menestystä. Eihän kukaan halua ajaa vanhalta näyttävällä uudella autolla”, Rissanen huomauttaa.

Sähköautot puhuttavat

Autoala on ottanut valtavia harppauksia eteenpäin liikenteen sähköistymisen myötä. Tässä kehityksessä Kia haluaa olla valmistajana edelläkävijä.

”Autoilulla vaikuttaa olevan sähköinen tulevaisuus tällä hetkellä. Sähköautoista jutellaan asiakkaiden kanssa joka päivä. Sähköautot eivät ole ”mörkö”, vaan tulevaisuus. Asiakkaat eivät vielä ihan täysin ymmärrä, että jo nykyisillä sähköautoilla käyttösäteet ovat 500 kilometrin luokkaa ja latausajat lyhenevät koko ajan. Sähköautojen ajettavuus on huippuluokkaa. Sen alhaalla oleva painopiste on hyvä ja suorituskyky on erinomainen”, Rissanen kehuu.

Intohimona jalkapallo

Intohimoinen jalkapallomies osaa erottaa työn ja vapaa-ajan toisistaan, mikä auttaa hektisessä automyyjän arjessa jaksamaan.

”Aikaisemmin olin ehkä enemmän 24/7 tyyppi. Nykyään erotan työn ja vapaa-ajan sillä, että jätän työpuhelimen työpöydälle, kun lähden kotiin. Ja työsähköposti aukeaa vain töissä ollessa. Jalkapallo kuuluu vapaa-ajan kuvioon. Pelaan ikämiespeleissä paikallisen Toivalan Urheilijoiden mukana, mutta joskus myös täytemiehenä miesten V-divisioonassa FC Tarzanin perinteikkäässä joukkueessa. Viimeisen kahden talven aikana olen löytänyt itselleni uuden ajatukset töistä pois vievän lajin; hiihtämisen. Viime talvi olikin edellisen lähes lumettoman talven jälkeen sitä hiihtämisen ilon löytymistä. Siilinjärvellä on erinomaiset ja hyvin hoidetut ladut, joista löytyy helpompaa ja haastavampaa latuprofiilia. Voi valita oman fiiliksen mukaan haluaako mennä mäkiä vai tasamaata.”


Tilaa MyKia-uutiskirje ->