Muistetaan nauttia matkasta

Alppihiihdon kisakausi lähestyy loppuaan. Samu Torstille kausi on jälleen ollut hieno matka, johon luonnollisesti on mahtunut ylä- ja alamäkiä. Niistähän huippu-urheilussa on kyse.

Kauden urheilullinen kohokohta osui osaltani yhteen suosikkipaikoistani, Sveitsin Adelbodeniin, jossa ansaitsin kauden ainoat maailmancupin pisteeni. Siellä pääsin kokemaan sen, miltä tuntuu, kun 20 tuhatta katsojaa hurraa ja huutaa suorituksen päätteeksi. Se on uskomattoman hienoa.

Ajo Keski-Euroopasta Suomeen

Toinen erittäin mieleenpainuvat kokemus tuli maailmancup-kauden päätteeksi. Yleensä en aja autoa Keski-Euroopasta Suomeen, mutta tänä vuonna ilmoittauduin vapaaehtoiseksi kuskiksi. Normaalisti paluureitti on nopein, eli Saksan autobahnoja pitkin. Tällä kertaa halusimme jotain muuta, ja päätimme taittaa matkan via Balticaa pitkin.

Tsekki, Liettua, Latvia ja Viro tarjosivat 2 000 kilometriä värikästä maisemaa ja villiä autoilukulttuuria. Pidän itseäni kohtuullisena rattimiehenä ja kyllä tuolla reissulla rattia sai kääntää. Poliiseja ei näkynyt missään, rekkoja oli enemmän kuin teille kunnolla mahtuu ja liikenteen vauhti myöskin sen mukaista.

Tienvarsissa oli aina kehotuksia kontrolloida vauhtia, mutta ei niistä kukaan tuntunut välittävän. Villeimmät kokemukset olivat kuitenkin ne hetket, kun rekat vetivät ”romurallia” keskenään. Normaalilla maantiellä oli vierekkäin kaksi rekkaa ja minun ajama Sorento. Sopu sijaa antaa. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Kotiin päästiin yhtä kokemusta rikkaampana ja tämä kokemus oli ehdottomasti kokemisen arvoinen. Sorento kehräsi hienosti koko matkan. Keskinopeus huiteli siellä satasen molemmin puolin ja kulutus 8 l/100 km.

Seuraavaksi Lappiin

Tekniikkalajien SM-kisoja pidettiin maalis-huhtikuun taitteessa Suomulla ja siellä käytiin tiukkaa sadasosataistelua suurpujottelun mestaruudesta. Nuori Eduard Hallbergi nappasi kullan 0,01 sekunnin erolla ja itse sain iloita hopeasta. Vauhtilajien Suomen mestaruuksista kisataan viikko ennen vappua Ylläksellä. Toivottavasti Lapissa matka taittuu leppoisassa hengessä, kevätauringon kimaltaessa hangilta.

Nauttikaa keväästä, kevät on laskijan parasta aikaa!
Samu Torsti