Tuulilasilla on väliä – alkuperäinen lasi varmistaa turvallisuuden ja varusteiden toimivuuden

Auton tuulilasit ovat kovalla rasituksella talvella. Kevätaurinko tuo esille lasin likaisuuden, mutta myös kuluneisuuden ja mahdolliset vauriot.

Rikkoutuneen tuulilasin korvaaminen tarviketuulilasilla voi heikentää liikenneturvallisuutta, sanoo Astara Finlandin Kian tekninen kouluttaja Rami Vähävirta.

”Alkuperäinen tuulilasi on aina suunniteltu toimimaan juuri kyseisessä autossa niillä varusteilla, jotka autoon on tehtaalla asennettu. Modernin auton tuulilasiin on yhdistetty erilaisia turvallisuusteknologioita, joiden toiminta on riippuvainen tuulilasiin yhdistetyistä kamerasta ja sensoreista. Rikkoutunut tuulilasi kannattaa aina vaihdattaa merkkihuollossa, jossa siihen asennetaan alkuperäistä vastaava merkkituulilasi. Samalla tuulilasiin kiinnitetyt kamerat ja sensorit kalibroidaan ammattilaisten toimesta. Nämä toimenpiteet takaavat sen, että auton turvallisuusvarusteet toimivat kuten niiden on suunniteltu toimivan”, Vähävirta muistuttaa.

Monet kuljettajaa avustavat turvallisuusjärjestelmät ja esimerkiksi sadetunnistimen tarkoituksenmukainen toiminta ovat riippuvaisia tuulilasista.

”Auton tuulilasi on yleensä valmistettu laminoidusta lasista. Lasi koostuu kahdesta lasikerroksesta, jotka on liimattu yhteen muovikerroksella. Tämä rakenne tekee tuulilasista kestävän ja vahvan. Tuulilasi on tärkeä osa auton rakennetta, sillä se tarjoaa suojan tuulelta, pieniltä kiviltä sekä talvirenkaista irronneilta nastoilta. Tuulilasi on myös tärkeä osa auton turvallisuutta, sillä se auttaa ylläpitämään auton rakenteellista eheyttä ja tukemaan turvatyynyjen toimintaa törmäystilanteissa”, Vähävirta kertoo.

Heti huoltoon

Auton tuulilasi tulisi tarkistaa säännöllisesti, jotta varmistetaan sen kunto ja mahdolliset vauriot ajossa.

”Auton määräaikaishuolloissa tuulilasi on hyvä tarkistuttaa osana huoltotoimenpiteitä. Jos tuulilasissa on kuitenkin näkyviä halkeamia tai kiveniskemiä, tuulilasi on tärkeää huollattaa välittömästi. Pienet halkeamat voivat levitä nopeasti, ja kiveniskemät voivat johtaa halkeamiin. Rikkinäinen tuulilasi voi vaikuttaa näkyvyyteen turvallisuutta heikentävästi erityisesti vastavaloon ajettaessa”, toteaa Astara Finlandilla Kian teknisen palvelun päällikkönä työskentelevä Erkki Castrén.

Tuulilasi on tärkeää pitää puhtaana myös lasin sisäpinnan osalta hyvän näkyvyyden varmistamiseksi. Likainen lasi huurtuu sisäpinnasta helpommin, mikä osaltaan heikentää näkyvyyttä.

Tuulilasivakuutus kannattaa

Monelle autoilijalle tuulilasin rikkoutuminen on jokavuotinen vitsaus varsinkin kevään tullessa ja teiden sulaessa. Ammattilainen suositteleekin tuulilasivakuutusta ylimääräisten yllätysten välttämiseksi.

”Tuulilasivakuutus on ehdoton sellaiselle autoilijalle, joka ajaa paljon esimerkiksi kehäteiden ruuhkissa, joissa kaistoja vaihdellaan tiuhaan ja liittymäteiden rampeista tulee eteen autoilijoita. Tällöin vaarana on, että pienet kivet ja nastat lentävät tuulilasiin, vaikka turvaväleistä yrittäisikin pitää kiinni. Tuulilasivakuutus lisää mielenrauhaa liikenteessä, sillä kaikille kiveniskemille kuljettaja ei vain voi mitään”, Castrén sanoo.