Taas aurinko paistaa

Para-alppihiihtäjä Santeri Kiiveri on elämänsä kunnossa. Nuori lappeenrantalainen nappasi tammikuussa viikon sisällä kolme pujotteluvoittoa para-alppihiihdon maailmancupissa.

”Tiesin, että lasku kulkee, joten vahvaa menestymistä osasin kyllä odottaa. Kolmea voittoa putkeen en rehellisesti sanottuna odottanut”, Kiiveri myöntää.

Pyörtyi rinteessä

Lähtökohta alkavaan kauteen oli kaikkea muuta kuin helppo. Kiiveri pyörtyi viime kaudella rinteessä kesken treenien.

”Aamu alkoi normaalisti ilman mitään oireita. Laskin ensimmäistä laskua ja kolmannella portilla tuntui, että olisin kipeä ja aloin himmaamaan vauhtia. Seuraavaksi ajatus kulkeekin siitä, kun oma valmentajani Roman Rozman kysyy, saanko happea. Hän oli vetänyt kieleni pois hengitysteiden edestä. Sen jälkeen lähdin ambulanssilla Kemijärven sairaalaan. Siitä alkoi noin neljän kuukauden tutkimusrumba, joista ei kuitenkaan löydetty mitään pyörtymiseen liittyvää.”

Tapaus vahvisti Santeria urheilijana, mutta muutti myös suhtautumista elämään.

”Nykyään olen paljon kiitollisempi joka hetkestä, ja olen oppinut ottamaan kaiken irti tilanteista ja läheisten kanssa olemisesta. Tapahtuma herätti itselleni ajatuksen, että on muutakin kuin urheilu. Elämän ympärillä pyörii suurempiakin juttuja.”

Ammattimainen asenne

Para-alppihiihto on muuttunut huipulla ammattimaiseksi urheiluksi, vaikka palkintorahoja ei jaetakaan.

”Huipulla pitää treenata yhtä ammattimaisesti kuin vammattomienkin puolella ainakin minun lajissani. Fysiikkaharjoittelu toteutetaan kauden aikana Jonathan McPhailin kanssa. Kesällä valmennuksesta vastaa toinen liikuntatieteilijä Ville Vanttaja yhteistyössä Jonathanin kanssa. Treenit ovat nykyaikaisia ja tieteellisesti todennettuja ja näin myös tehokkaita ja hyödyllisiä.

”Rinteessä treenaan valmentajani Toman Rozmanin kanssa. Syksy treenataan jäätiköillä Sveitsissä ja Itävallassa. Talvella treenit pyörivät Ruka-Suomu-Pyhä -akselilla ja kisapaikoilla ennen kisoja.”

Santeri kilpaili nuorempana ikäluokkansa huippuja vastaan yleisissä sarjoissa ennen keskittymistään para-alppihiihtoon.

”Vammani on Erbin pareesi. Minulla on katkennut käden hermoja selkäytimestä ja se vaikuttaa käden liikkuvuuteen. En pysty laskemaan sauva oikeassa kädessä, joten vaikutus tasapainoon on erittäin suuri. Varsinkin kun oikea käsi on käännöksessä sisäkätenä, minulla ei ole minkäänlaista tukea suksieni lisäksi, kun normaalisti käden voi laittaa jopa lumea vasten.

Para-alppihiihdossa on kolme eri sarjaa, joista lappeenrantalainen laskee pystylaskijoiden luokassa.

Tiivis kalenteri

Kilpailukalenteri on para-alppihiihdossa erittäin tiivis. Maisemat vaihtuvat vauhdilla kiertueen aikana.
Suomessa Santerin suosikki on Pyhän FIS-rinne, maailmalla St. Moritz Sveitsissä.

Vauhti vetää nuorta miestä puoleensa myös vapaa-aikana.

”Olen jo nuorena tykännyt hienoista autoista. Pelasimme nuorena veljeni kanssa autopelejä ja perheen kanssa katsottiin formulaa. Nykyisin ajan vapaa-ajalla kartingia ja siellä on mukava ottaa miehestä mittaa ajotaitojen puolesta, niin sitä ei tarvitse liikenteessä tehdä.”

Tilaa MyKia-uutiskirje tästä ja voita Kia Rio tai Stonic käyttöösi!